Recept

Spicy varkensrollade van de Cerdo Iberico

22 dec. 2020

Rollade: echt een feestgerecht! Je hebt ze in alle soorten en maten, en zeker rond de feestdagen is de keuze aan kant-en-klare rollades groot. Maar zelfgemaakt zijn ze natuurlijk veel lekkerder. We kregen een mooi recept van Michel – en die is meer van het pittige werk. Dus we gaan niet alleen ambachtelijk vlinderen, oprollen en opknopen, maar maken ook een gepeperde Mexicaanse vulling en rub. Een heerlijke spicy rollade! Wij hebben gekozen deze te maken van Presa van Cerdo Iberico de Bellota.

Verder heb je nodig: een barbecue, vleeshamer, keukentouw, wat rookhout (whiskey) en een kerntemperatuurmeter.

Bereidingstijd Porties Moeilijkheidsgraad
90 Minuten
5 - 6 personen
Gemiddeld
Ingrediënten

 

Voor de vulling:

  • 8 zongedroogde tomaatjes (uit olie)
  • 2 gedroogde poblano-pepers (chile ancho)
  • 2 gedroogde chiles de árbol (wij gebruikten chile de árbol tatemados van Tajin)
  • 2 gedroogde habanero-pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 gram verse oregano

 

Voor de rub:

  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel gemalen chilivlokken
  • 1 eetlepel uiengranulaat
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 3 eetlepels gerookte paprikapoeder

 

Hoe maak je het?
  • Verwarm de barbecue indirect op 140 °C.
  • Week de pepers ongeveer 20 minuten in lauw water.
  • Snijd de steeltjes van de pepers af.
  • Doe alle ingrediënten voor de vulling in de hakmachine en maal dit tot een pasta.
  • Snijd de filet in een zo plat mogelijk stuk (‘vlinderen’). Dit doe je door het vlees een of twee keer horizontaal voor ongeveer 4/5 in te snijden en open te vouwen.
  • Maak de filet gelijkmatig plat met een met behulp van een vleeshamer (gaat ook prima met een koekenpan).
  • Smeer één kant van de filet in met de pasta en rol de filet strak op.
  • Knoop de rollade op met slagerstouw.
  • Meng alle rubkruiden en wrijf de buitenkant van de rollade in met de rub.
  • Gebruik wat rookhout (mijn voorkeur: whiskey barrel chunks) om wat rook te genereren.
  • Leg de rollade ongeveer een uur op de barbecue op 140 °C (indirect). Bij een kerntemperatuur van 65 °C is de rollade klaar.
  • Snijd in mooie plakken.


Tip: om de rollade mooi te glaceren kun je de rollade insmeren met wat barbecuesaus, ongeveer tien minuten voordat je de rollade van de barbecue haalt.

Deel dit recept