Recept

Buikspek met rösti en groenten

4 feb. 2021

De naam zegt genoeg: buikspek = buikspek. Eenvoudiger kan het niet, net als de bereiding. Recept: geduld. En dan heb je een heerlijk stuk krokant én botermals vlees. Buikspek is vooral populair in de oosterse keuken. Maar het kan ook anders en uitdagender, vindt Wouter. Daarom bedacht hij er een paar mooie groentegerechten bij, zodat je je niet hoeft te vervelen als het buikspek ligt te garen op de barbecue. Die bijgerechten kun je natuurlijk ook voor andere maaltijden gebruiken. Voor een heel smakelijke en prachtig gekleurde schotel succes verzekerd!

Bereidingstijd Porties Moeilijkheidsgraad
210 Minuten
3 - 4 personen
Moeilijk
Ingrediënten
  • 1,5 kg buikspek
  • varkensrub
  • olijfolie 


Rösti

  • 500 gr aardappels
  • 150 ml room
  • 3 eieren
  • peper en zout 


Bospeenpuree
 

  • 1 bos bospenen
  • 250 gr boter
  • peper en zout


Geglaceerde bospeen en minimaïs

  • 12  gekleurde miniwortels
  • 1 bakje minimaïs
  • 250 gr boter
  • scheut witte wijn
  • 10 gr kerrie
  • 1 ui
  • 100 gr mayonaise 
  • 150 gr enoki
  • 50 gr edamame
  • 1 bakje Bull’s blood cress
Benodigdheden
  • snijplank
  • koksmes
  • 2 x kookpan 
  • 1 x koekenpan 
  • kerntemperatuurmeter 
  • barbecue (indirect) 
  • grove rasp 
  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier 
  • ronde steker (diameter 5 cm)
  • keukenmachine
  • gasfornuis/inductie 
  • 4 borden
Hoe maak je het?

Buikspek

  • Smeer het buikspek in met de olijfolie, en wrijf het daarna in met de varkensrub.
  • Laat het vlees even rusten en bereid ondertussen de barbecue voor op indirect verwarmen op 110-120 °C.
  • Leg het buikspek op de barbecue. Laat dit in ongeveer 2,5 uur garen, tot een kerntemperatuur 68 °C is bereikt.
  • Haal het buikspek van de barbecue en snijd het in mooie gelijkmatige stukken van ongeveer 5 cm bij 5 cm. Laat dit rusten totdat je de borden gaat op maken.

 

Bospeenpuree

  • Schil de bospenen en ontdoe ze van het loof en onderkant. 
  • Snijd de bospeen in stukjes van ongeveer 1 cm. Kook ze met wat zout gaar. 
  • Giet de bospeen af en laat het goed uitdampen. 
  • Draai ze fijn met een klein beetje boter in de keukenmachine en breng op smaak met peper en zout. Zet de puree apart totdat je de borden gaat op maken. 

 

Rösti

  • Rasp de aardappels met de grove rasp.
  • Voeg de room, peper en zout en eieren toe; meng dit door elkaar.
  • Leg dit op een bakplaat met bakpapier. Druk de massa uit tot een laag van 3 cm dik.
  • Bak dit af in de oven op 160 °C tot de aardappels gaar zijn.
  • Laat heel even afkoelen. Steek met de steker van 5 cm mooie rondjes uit.
  • Bewaar de röstirondjes op bakpapier op een plateau.

 

Geglaceerde bospeen

  • Schil de mix van gekleurde miniwortels, halveer ze in de lengte.
  • Zet ze aan in een beetje olijfolie, blus af met witte wijn.
  • Laat dit inkoken totdat de helft van het vocht over is. Voeg nu 100 gr boter en kook de wortels gaar.
  • Haal van het vuur en laat ook dit staan totdat je de borden gaat opmaken.

 

Minimaïs

  • Kook de minimaïs in een pan met water met 5 gr kerrie gaar, dit zodat ze mooi geel opkleuren. Leg ze bij de rösti op het plateau.
  • Myoteer wat kerrie in een klein pannetje met een gesnipperd uitje. Laat dit afkoelen en meng dit met de mayonaise. Doe dit in een spuitzakje.

 

Enoki’s en edamame

  • Bak de enoki’s op met wat boter en voeg op het laatst de edamame toe.
  • Knip wat losse blaadjes van de cress af voor de garnering.

 

Breng alles weer op temperatuur (buikspek, rösti en minimaïs even in de oven, de overige gerechten in een pannetje). Maak de borden mooi op, bijvoorbeeld zoals op de foto, of volg je eigen creativiteit!

Deel dit recept