Recept

Appelwangetjes Cerdo Iberico de Bellota

Kevin
23 mrt. 2021

Weer zo'n prachtig gerecht bereid door Kevin! Deze appelwangetjes zijn niet heel moeilijk om te maken, maar vergen wel de nodige bereidingstijd. In deze bereiding heeft Kevin ervoor gekozen om de wangen te pekelen, dit is niet noodzakelijk, maar geeft een mooie volle smaak en zorgt voor de mooie roze kleur van de wangen. Wanneer je hier zelf ook voor kiest, moet je wel rekening houden met 24 uur extra pekeltijd en de wangen sousvide garen. 

Omdat we ons ervan bewust zijn dat niet iedereen de middelen heeft om het gerecht op deze manier te bereiden hebben we ook de optie toegevoegd om de wangen te bereiden in een snelkookpan. Anders, maar minstens net zo lekker, beloofd! Of gebruik onze kant-en-klare sous-vide gegaarde varkenswangen

Bereidingstijd Porties Moeilijkheidsgraad
300 Minuten
4 - 6 personen
Gemiddeld
Ingrediënten
  • 500 gram varkenswangen Cerdo Iberico de Bellota of sous-vide-gegaarde varkenswangen
  • 500 gram Elstar appels
  • 1 flesje granaatappel melasse
  • 4 hartige kaaskoekjes
  • 1 potje honing
  • 32 gram pekelzout
  • 1/3 bos tijm
  • 1/3 bos rozemarijn
  • 1 bol knoflook
  • 550 ml water
  • 30 gram bloem
  • 250 gram eendenlever of foie royal (diervriendelijke ganzenlever)
  • Shiso purple voor de garnering
  • Lupine cress voor de garnering

 

Benodigdheden
  • optioneel: sousvide koker en vacuümapparaat 
  • een snelkookpan is ook mogelijk
Hoe maak je het?

Varkenswang

Wanneer je kiest voor pekelen & sousvide garen:

  1. Maak de pekel van 32 gram pekelzout, voeg hieraan de tijm, rozemarijn, knoflook en 550 ml water toe. Breng het mengsel aan de kook, zeef alle ingrediënten eruit en laat afkoelen.
  2. Vervolgens leg je de wangen in de pekel, en pekel het minstens 24 uur. 
  3. Trek vervolgens de wangen vacuüm en gaar deze 4-6 uur sousvide op 90-100 graden stoom.

 

Wanneer je kiest voor de snelkookpan:

  1. Kook de wangen gaar in een smakelijke runderbouillon met de knoflook, tijm en rozemarijn.

 

Lever, groentegarnituur en garnering

  1. Snij dikke plakken appel en steek het klokkenhuis eruit. Steek met grote steker de schil weg.
  2. Bak de appel plakken in de honing en leg ze vervolgens op een ovenplaat, leg daarbij ook de wangen en plaats dit in een hete oven om op te warmen.
  3. Kruimel de hartige koekjes tot een crumble.
  4. Portioneer de lever in dikke plakken en haal ze licht door de bloem, bak ze à la minute bij het opmaken van het bord in een hete pan op matig vuur om en om. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Gebruik de granaatappel stroop voor een frisse touch bij het gerecht.
  6. Maak het bord op zoals op de foto en kruimel de koek er over heen. 

opmaak-bord-appelwangetjes

Eet smakelijk!

 

Deel dit recept