Recept

Marcel's ramen: Szechuan rib ramen

17 mei 2021

Graag stellen we onze nieuwe vriend van Meat Boutique Marcel van der Sluijs eerst even voor. Marcel is een liefhebber van alles wat met eten te maken heeft, ook schrijft hij hier graag blogs over. Dit is natuurlijk de perfecte combinatie voor ons om Marcel te vragen voor een heerlijk recept, tevens één van zijn specialiteiten: ramen.

“Ramen is een gerecht wat van heel eenvoudig kan zijn, maar ook tot mega complex. Geschikt voor de vegetarier tot de carnivoor, en van goedkoop tot duur. Het is zo ontzettend veelzijdig, uitdagend én gezond. Maak je ramen van een bouillonblokje met een stukje kipfilet en wat geblancheerde groenten, of maak je een bouillon van 24 uur, met zelfgemaakte noodles en gemarineerde ramen eitjes (Ajitama), of andere prachtige toppings. Er gaat een nieuwe wereld voor jullie open denk ik!”

Graag nemen we jullie mee in één van Marcel’s favoriete Ramen gerecht: Szechuan rib ramen. Dit is een wat meer gecompliceerd ramen gerecht. Dit komt niet zozeer door de toegepaste technieken, maar meer door de vele gebruikte ingrediënten, en het aantal te nemen stappen.

Bereidingstijd Porties Moeilijkheidsgraad
240 Minuten
3 - 6 personen
Moeilijk
Ingrediënten

Spareribs

 

Bouillon

Szechuan chilipasta

  • 100 ml olie
  • 2 kleine uien
  • 4 tenen knoflook
  • 15 cm verse gember (geschild en gesneden)
  • 3 el Szechuan pepers (gemalen)
  • 2 stuks steranijs
  • 2,5 el cayenne poeder
  • 4 el gefermenteerde chilibonenpasta
  • 2 el soyasaus

 

Noodles

  • 2 el sesampasta of tahin
  • 2 el chilieolie
  • 4 porties ramen noodle

 

Toppings

  • Bok choy
  • Bimi
  • 1 bosje koriander
  • 2 tl Shichimi Togarashi
Hoe maak je het?

Bereiding bouillon 

Dit kan ook enkele dagen eerder worden gemaakt.

  1. Voeg alle ingrediënten, behalve het zout en de Bonitovlokken, in een pan en breng deze aan de kook.
  2. Schuim af tot alle schuim in verdwenen.
  3. Voeg de bonitovlokken toe en laat het 3-5 uur sudderen.
  4. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout.

Tip:

  • Gebruik het spek en de overgebleven kuikenbout eventueel ook als topping.
  • Stop de bonitovlokken in een theebolletje zodat het niet uit elkaar valt.

 

Szechuan chilipasta

Dit kan ook enkele dagen eerder worden gemaakt.

  1. Fruit alle ingrediënten op een middelhoog vuur voor 5-10 minuten tot de ui zacht en glazig is.
  2. Pureer met een staafmixer tot een gladde massa.
  3. Bewaar in een potje voor maximaal 1 week in de koelkast.

 

Spareribs

  1. Verwarm de oven of barbecue voor op 125 graden
  2. Wrijf de ribben in met de chilli, gember en het zout.
  3. Leg ze in een schaal en giet hier het Meat Boutique bier omheen en leg de knoflook daarin.
  4. Dek af en stoof vervolgens de spareribs tot de gewenste gaarheid is bereikt (afhankelijk van de dikte van de spareribs en van de oven/barbecue kan dit 2-4 uur duren). Check dus regelmatig de gaarheid.

 

Szenchuan rib ramen

  1. Warm de bouillon op in een pan
  2. Warm de ramen kommen op door hier heet water in te doen
  3. Snijd de spareribs in stukken en grill deze nog even kort aan op het rooster van de barbecue of bak ze aan in de pan.
  4. Blancheer de bok choy en bimi kort in kokend water en spoel deze vervolgens af onder koud water (giet deze niet af).
  5. Kook de noodles volgens de gebruiksaanwijzing in het water van de bok choy en bimi. 
  6. Giet de voorverwarmde kommen leeg en schep hier 2 el Szechuan chilipasta en 1 el tahin in. 
  7. Schep vervolgens de hete boullion in de kom en meng dit even goed door elkaar.
  8. Doe de noodles in de kom met bouillon en top dit af met de bok choy, bimi, koriander, spareribs en 1 el chiliolie. Besprenkel ten slotte de Shichimi toragashi erover.

 

Eet smakelijk!

 

Deel dit recept