Recept

Herfstige runderstoof

Wouter
5 nov. 2020

Elk nadeel heeft z’n voordeel. Zodra de bladeren aan het einde van de zomer verkleuren en de eerste gure herfststorm opsteekt, denk ik: yes, het wordt weer tijd voor stoof! Het leukste aan de Hollandse stoofpot vind ik dat je zoveel kunt variëren en eigen accenten aanbrengen. Mijn favoriete runderstoof heeft een Belgisch tintje. Sukadelappen samen met een Vlaamse tripel en een rijtje gewone en bijzondere stoofingrediënten – voor een heerlijke herfst!

Bereidingstijd Porties Moeilijkheidsgraad
180 Minuten
3 - 4 personen
Gemiddeld
Ingrediënten
  • 500 gr sukadelappen, flat Iron steak of ander rundvlees dat gestoofd kan worden
  • 500 ml water
  • 1 bouillonblokje
  • 2 dikke plakken ontbijtkoek
  • 6 grote sjalotten
  • 1 flesje Leffe Tripel
  • 70 g boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1,5 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 200 ml balsamico-azijn
  • 1,5 winterpeen
  • 1 blaadje laurier
  • 2 stuks steranijs
  • 1 knolselderij
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel mosterd
  • zout, peper

 

Hoe maak je het?
  • Kook in een pan 500 ml water en voeg het bouillonblokje toe; haal de pan van het vuur.
  • Pel de sjalotten en snij ze grof.
  • Schil de knolselderij en snij in kleine blokjes van 2 cm.
  • Snij de winterpeen in plakjes.
  • Snij het vlees in stukken (niet te klein). 
  • Verhit in een gietijzeren braadpan de boter en bak hierin het vlees op hoog vuur rondom bruin. Bestrooi het vlees met zout en peper en schep het met een schuimspaan uit de pan. 
  • Fruit in het bakvet de sjalotten; voeg de suiker en de bloem toe en schep even om.
  • Doe het vlees terug in de pan en schenk er bier bij tot het vlees net onderstaat. 
  • Voeg de balsamico-azijn toe.
  • Voeg het laurierblad, de steranijs, de tijm, de winterpeen en de knolselderij toe.
  • Voeg de bouillon en de ontbijtkoek toe. 
  • Roer regelmatig en zorg dat het vlees niet droog komt te staan.
  • Stoof dit alles op laag vuur in ongeveer 2,5 uur gaar.
  • Verwijder het laurierblaadje en de steranijs.
  • Breng op smaak met de mosterd en eventueel wat extra peper en zout. 

Tip: Lekker met gebakken aardappelen of zelfgemaakte frieten!

Deel dit recept