Deze website maakt gebruik van noodzakelijke, analytische en marketing cookies. Door te accepteren ga je akkoord met het plaatsen van alle soorten cookies. Als je kiest voor weigeren plaatsen we alleen noodzakelijke cookies.
Read more here.Recept
Iberico ribroast met andijviestamppot en koolraap
24 dec. 2020

Het is winter: tijd voor stevige Hollandse kost. En wat ons betreft kun je een stamppot ook heel goed tijdens de feestdagen serveren. Want met een stuk bijzonder vlees maak je er algauw iets feestelijks van. Neem bijvoorbeeld dit recept van Wouter, met een hoofdrol voor de Cerdo Iberico rack (geportioneerd). Mooier varkensvlees bestaat er eigenlijk niet. Tijdens het bakken verliest het nauwelijks vocht, zodat alle smaak behouden blijft. Samen met de andijvie, spekjes en koolraap een heel Hollandse stamppot - en tegelijk wel een heel bijzondere!
Bereidingstijd Porties Moeilijkheidsgraad
60 Minuten
3 - 4 personen
Gemiddeld
Ingrediënten
Voor de ribroast
- 4 stuks geportioneerde Cerdo Iberico de Bellota rack
- 100 gr boter
- 0,5 dl rode wijn
- 1 theelepel grove mosterd
- peper en zout
Voor de stamppot
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 150 ml slagroom
- 150 gr roomboter
- 600 gr andijvie
- 100 gr spekjes
- peper en zout
Voor de koolraaprepen
- 300 gr koolraaprepen
- 1 dl witte wijn
- 100 gram boter
- olie
- peper en zout
Benodigdheden
- stamper of aardappelpers
- snijplank
- koksmes
- 2 kookpannen
- bakpan
- kerntemperatuurmeter
Hoe maak je het?
Stamppot
- Schil de aardappelen, snijd ze in gelijkmatige stukken en spoel ze af met koud water.
- Breng de aardappelen aan de kook in een kookpan met water en voeg wat zout toe. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten. Terwijl de aardappelen koken, kun je alvast beginnen met het klaarmaken van de rack.
- Bak de spekjes op laag vuur uit en zorg dat ze mooi krokant bakken in hun eigen vet. Schep de spekjes uit de pan en bewaar deze voor later. Laat het vrijgekomen vet in de pan.
- Giet de aardappelen af en laat ze even uitstomen.
- Verwarm de slagroom (niet koken).
- Stamp de aardappelen fijn met de stamper. Voeg de slagroom en boter toe en stamp tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper. Meng de andijvie door de puree.
Ribroast en jus
- Snijd de vetrand van de Iberico rack kruislings in.
- Gebruik voor het bakken het vet van de spekjes. Bak eerst de vetrand van de rack op middelhoog vuur zodat deze een beetje krokant wordt.
- Bak nu de rest van het vlees aan op hoog vuur, bak het goed rondom aan zodat deze mooi goudbruin kleurt.
- Blus af met de roomboter. Zorg dat de uitgebakken vetrand omhoog blijft liggen zodat hij krokant blijft.
- Steek nu de kerntemperatuurmeter in het midden van het vlees en laat langzaam op middelhoog vuur doorgaren tot 60-65 °C. Haal het vlees uit de pan en pak het in aluminiumfolie in en laat het 10 minuten rusten. Breng het nog even op smaak met peper en zout.
- Tijdens het rusten van het vlees kun je het braadvocht in de pan aan de kook brengen. Voeg wat rode wijn een theelepel grove mosterd toe. Laat dit even doorkoken in de pan zodat er een mooie jus ontstaat.
Gesauteerde koolraap
- Bak de koolraaprepen even licht aan in een kookpan en laat ze licht kleuren.
- Blus af met de boter en witte wijn en stoof de repen beetgaar.
- Breng het geheel op smaak met peper en zout.
- Maak een mooi bordje op met de stamppot, spekjes, jus en koolraap.