Recept

Peters dubbele burger met ei-rösti

Wouter
17 feb. 2021

Dit recept komt van de winnaar van onze eerste receptenprijsvraag: Peter Bogner. Hij bedacht een originele dubbele burger, met zelfgerookte buikspek en lekkere ei-röstikoeken. Onder het motto ‘een indrukwekkende stack voor de stevige trek’ :-) Ons dringend advies is dan ook: eet deze dubbele burger niet alleen. Maar dat geldt natuurlijk voor al onze recepten: deel dit met je vrienden!

Bereidingstijd Porties Moeilijkheidsgraad
180 Minuten
2 - 4 personen
Gemiddeld
Ingrediënten
  • 2x Black Angus hamburgers of 500 gr rundergehakt
  • 30 gr runderrub (bij gebruik van rundergehakt)
  • 1 grote ui
  • 4 plakken buikspek
  • 150 gr geraspte aardappel (voorgekookt)
  • 3 eieren
  • 75 gr geraspte mozzarella
  • olijfolie
  • beetje krulsla
  • 1 plakje cheddar
  • 1-2 tomaten
  • barbecuesaus
  • 1 el droge peterselie (bij gebruik van rundergehakt)
Benodigdheden
  • barbecue
  • houtskool of briketten 
  • grillring
  • burgerpers 
  • gietijzeren pan of bakplaat
  • weegschaal
  • handschoenen
Hoe maak je het?

 

Buikspek

  • Bereid de barbecue voor op indirect garen op 150 °C. Rook de buikspek met bijvoorbeeld kersenhout, tot een kerntemperatuur van 80 °C is bereikt. 
  • Rook de schoongemaakte ui ongeveer 1,5 uur mee. 
  • Snijd een aantal dunne plakken buikspek af.

 

Ei-röstikoeken

  • Voor één dubbele burger maak je drie ei-röstikoeken. Meng voor elke ei-röstikoek 1 geklutst ei met 50 gr geraspte aardappel en 25 gr geraspte mozzarella.
  • Leg een bakring in een goed verwarmde en ingevette pan en verdeel het mengsel gelijkmatig in de ring. Haal de pan van de kolen en plaats deze indirect. Laat de koek rustig bakken tot het ei aan de bovenkant is gestold. 
  • Gebruik handschoenen.
  • Haal de koek met een mes voorzichtig los van de ring en draai de koek om. Speel een beetje met direct en indirect om de warmte in de pan te houden. Spray voldoende olie op de ring en in de pan. 
  • Leg de ei-röstikoeken na het grillen op een rooster met keukenpapier en laat ze afkoelen.

 

Burgers

  • Voeg de rub, olijfolie en peterselie toe aan het rundergehakt. Bewaar het gehaktmengsel minimaal een uur afgesloten in de koelkast. Maak er daarna twee stevige hamburgers van.
  • Of gebruik 2 Black Angus hamburgers
  • Grill de burgers en de ui op de barbecue. Warm de ei-röstikoeken nog even op als de burgers bijna gaar zijn.

 

En stapelen maar

  • Bak de plakken buikspek in dezelfde pan even op en voeg een eetlepel barbecuesaus toe.
  • Maak de burger naar eigen inzicht op. Bijvoorbeeld: eerst een ei-röstikoek met barbecuesaus en krulsla. Daarop een burger met kaas, spek, barbecuesaus, ui en tomaat. Daarop de tweede ei-röstikoek en de tweede burger met spek en saus, en tot slot de derde ei-röstikoek.

 

 

Deel dit recept