Recept

Simpel en snel: coq au vin

Wouter
4 mrt. 2021

Bij Meat Boutique delen we graag leuke recepten met onze vrienden en familie. Maar het kan natuurlijk ook andersom, graag zelfs! Dit keer kookt de familie voor ons: Angelique van der Heide, de zus van onze Ilja, maakt een heerlijke coq au vin. Stijl: simple et rapide. Eindresultaat: formidable! Met dit recept zet je binnen één tot anderhalf uur een heerlijke Franse kippenstoof op tafel. Bedankt Angelique!

Bereidingstijd Porties Moeilijkheidsgraad
75 Minuten
3 - 4 personen
Eenvoudig
Ingrediënten
  • 8 kippendijen 
  • 2 winterpenen
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 500 gram krieltjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 40 gram bloem
  • 500 ml kippenbouillon 
  • 400 ml rode wijn
  • bosje tijm
  • 1 laurierblad
  • olijfolie
  • 50 gram roomboter
  • 125 gerookte spekreepjes
Hoe maak je het?
  1. Snijd elke kippendij in 4 gelijke stukken en bestrooi deze met peper en zout.
  2. Schil de winterpenen en snijd deze in blokjes. Snipper de knoflook en sjalotten.
  3. Snijd de kastanjechampignons in kwarten en snijd de krieltjes in vieren.
  4. Verhit de olijfolie met de helft van de roomboter en bak de kippendijen kort aan totdat ze mooi bruin kleuren.
  5. Haal de kippendijen uit de pan en bak in de overige roomboter op klein vuur de winterpeen, sjalotten en knoflook.
  6. Na 5 minuten kunnen de kastanjechampignons en krieltjes erbij, bak deze kort mee.
  7. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze kort mee (om de puree te ontzuren).
  8. Voeg de bloem toe en roer alles goed door. Blus af met rode wijn en kippenbouillon.
  9. Voeg de kippendijen, het bosje tijm en het laurierblad toe en kook circa 30 minuten met de deksel op de pan op een laag vuur.
  10. Verwijder de takjes tijm en het laurierblad zodra de krieltjes gaar zijn.
  11. Bak ondertussen de spekreepjes uit.
  12. Schep de coq au vin in een diep bord en bestrooi met de uitgebakken spekjes.

Tip: Garneer met een gesnipperd bosuitje en serveer met wat (zelfgebakken) brood.

 

 

Deel dit recept