Zo maak jij deze kerst indruk met jouw tafeldecoratie

Blog
Zo maak jij deze kerst indruk met jouw tafeldecoratie

Heel december is in mijn ogen een feestmaand. Samenzijn, goede gesprekken, thuis de boel extra mooi optuigen, prachtige wijnen en het beste eten: dat maakt december voor mij zo speciaal. Om alvast in de sfeer te komen staat in november – tot ergernis van mijn vrouw – bij ons de kerstmuziek al aan. Kerst is natuurlijk de kers op de taart en voor mij de perfecte gelegenheid om alles (lees: echt alles) uit de kast te halen. Want naast geweldige gerechten, mag een prachtig gedekte tafel wat mij betreft absoluut niet ontbreken. Misschien denk je nu: waarom zou ik daar mijn kostbare tijd aan besteden? Nou, met een mooi gedekte tafel maak je de avond nog leuker en gezelliger: je laat zien dat je net dat extra stukje moeite hebt gedaan voor de gasten die over de vloer komen. Een mooi gedekte tafel nodigt nu eenmaal uit! Hoe je dit aanpakt? Ik leg het je uit.

Laat je inspireren
Ik vind het erg fijn om te werken rondom een thema, omdat je dan alles hierop aan kan passen. Bedenk eerst waar jouw persoonlijke voorkeur naar uitgaat: houd je meer van strak en modern, of juist meer van een wat lompere en rauwere uitstraling? Tip: probeer je op één stijl te richten, zodat je niet in de mogelijkheden verdrinkt. Weet je niet wat je mooi vindt? Maak een moodboard! Ga op zoek naar beelden die jou inspireren, zodat je weet wat je nodig hebt. Welke vibe en welk gevoel wil je uitstralen? Denk bijvoorbeeld aan de spullen die je al hebt liggen. Wat zou hier goed bijpassen?

Zelf haal ik graag de natuur in huis. Ga bijvoorbeeld een middagje naar het bos en verzamel verse dennenappels, dennentakken en gekleurde bladeren. Hiermee creëer je mooie, ruwe sfeer, zonder dat je er een fortuin aan uit hoeft te geven. Gegarandeerd een succes!

 

Mooi servies is niet lelijk
Naast tafeldecoratie kun je natuurlijk nadenken over het servies en bestek. Minstens zo belangrijk! Ik kan echt genieten van een mooie bestekset. Mijn voorkeur gaat tijdens kerst uit naar gematteerd bestek, omdat dit echt goed bij de ruwheid van dit seizoen past. Als je wil laten zien dat je mooie wijnen gaat serveren, zet dan een paar decanteerkaraffen op tafel. Met het bestek geef je de gasten een subtiele hint naar welke en hoeveel gangen er geserveerd gaan worden. Verder kun je experimenteren met creatieve onderborden of antieke glazen. Tip: maak onderborden van houten planken of ga naar de kringloop en tik daar een aantal unieke borden, kommen of wijnglazen op de kop. Ook hier geldt weer: voor mooi servies en bestek hoef je niet gelijk je hele bankrekening leeg te roven.

Een goed begin is het halve werk
Blijf ook variëren met het uitserveren van gerechten. Bedenk van tevoren hoeveel gerechten je gaat uitserveren en welke gerechten juist in z’n geheel op tafel moeten staan. Zo maak je het eten en de presentatie onderdeel van de decoratie,. Zet bijvoorbeeld je grote borrelplanken op tafel en versier de planken geheel volgens thema. Gebruik  dennentakken bij de opmaak van de borden en  bewaar ruimte op tafel voor het pronkstuk van de avond. Hiermee voorkom je dat je halverwege de avond de tafelversiering moet herschikken om plek te maken voor het eten.

Om af te sluiten wil ik je nog een paar laatste tips meegeven. Allereerst: ik daag je uit om een keertje uit je comfortzone te komen als het gaat om de muziekkeuze. Zelf luister ik graag naar Cubaanse, Italiaanse, Portugese of klassiek muziek. Maak vooraf een afspeellijst en probeer eens wat nieuwe genres uit!

En nog een tip: ik vind het altijd prachtig om de tafel nog feestelijker te maken met aantrekkelijk tafelwater. Gebruik hiervoor mooie karaffen, gevuld met water en kruiden zoals rozemarijn, munt, basilicum of dennentakken. Staat mega-chique en het smaakt ook nog eens heel lekker.

 

Tot slot: geniet! Juist in deze rare tijden is het extra belangrijk om momenten met familie en vrienden te koesteren, ook al zullen we kerst in kleiner gezelschap vieren. Geniet van de feestdagen en deel de foto’s van jouw kersttafel, ik ben heel nieuwsgierig!