De Big Green Egg: welke past bij jou?

Blog
De Big Green Egg: welke past bij jou?

De Big Green Egg heeft zich ontwikkeld tot een van de meest bekende kamado's. Ook wij gebruiken hem graag tijdens proeverijen en maken er de heerlijkste gerechten mee klaar. Wie een Big Green Egg wil aanschaffen merkt al snel dat er veel mogelijkheden zijn. Er zijn diverse modellen: klein, groter, grootst en met of zonder onderstel. Welk model het beste bij jou past? Dat kunnen we het beste aan Michael vragen. Onze Big Green Egg-master heeft er maar liefst drie: twee thuis en één op het dakterras van z'n kantoor in Enschede.


Een liefhebber van de Big Green Egg, dat is wel duidelijk. Waarom? 
“Je moet even oefenen, maar de Big Green Egg is al snel heel eenvoudig in gebruik. Zelfs als je voor het eerst met houtskool grillt. De temperatuur blijft lang constant, en dat is heel handig als je vlees bereidt dat lange tijd moet garen, zoals spareribs. Tijdens het bereiden hoef je geen houtskool bij te vullen, want het verbruik is minimaal. En ook niet onbelangrijk: hij is gewoon heel mooi om te zien!”

Welke Big Green Eggs heb je? 
“Ik heb drie Big Green Eggs. De MiniMax en de Big Green Egg Large voor thuisgebruik, en de Big Green Egg XL voor op kantoor.”

Wanneer gebruik je welk model? 
“De MiniMax gebruik ik vooral thuis als ik bijvoorbeeld snel één vleesgerecht wil klaarmaken. Hij is snel op temperatuur en na het grillen eenvoudig schoon te maken. Evenveel werk dus ten opzichte van vlees klaarmaken in een pan of oven, maar met een meer bijzondere smaak. Ook zetten we de MiniMax er vaak bij als de Big Green Egg Large ook aan is. We gebruiken hem dan als extra kookplek, zodat je twee gerechten tegelijk kan klaarmaken. Zo kan je bijvoorbeeld op de MiniMax snel een steak of hamburger grillen, terwijl de Large in gebruik is voor een stuk vlees dat uren moet garen, zoals short ribs. Dit kleine formaat doet ook vaak dienst als aparte barbecue voor mensen die vegetarisch of veganistisch zijn en liever niet willen dat hun producten op hetzelfde rooster als het vlees worden klaargemaakt. Met een extra MiniMax is dat probleem opgelost!

De Big Green Egg Large gebruiken we thuis het vaakst. Deze doen we aan als we uitgebreid koken of meerdere gerechten op de barbecue willen bereiden, zoals een voorgerecht, hoofdgerecht én een toetje. Ook gebruiken we deze barbecue als we vrienden over de vloer krijgen voor 4 personen of meer vlees willen bereiden. Het rooster is lekker groot en daarom ook geschikt voor een groot stuk vlees dat niet op de MiniMax past. Spareribs, tomahawk met een lang bot of een grote bavette bijvoorbeeld.

De Big Green Egg XL staat op het dakterras van kantoor. Ik heb hem al vaak gebruik bij personeelsfeesten en andere bijeenkomsten. Ik kan hiermee makkelijk voor 30-40 man grillen. Geweldig om te zien hoe hongerig mensen worden als ze rond de barbecue komen staan! Voor normaal thuisgebruik is deze barbecue meestal te groot, maar voor evenementen en feestjes wel zeer geschikt!Waar haal je inspiratie vandaan voor het koken met de Big Green Egg?

“Big Green Egg heeft naast de goede barbecues heel veel leuke accessoires die je kunt kopen om bijzondere gerechten te kunnen maken. Pizza’s, sauzen en stoofpotjes bijvoorbeeld. Ook de kookboeken en de recepten die speciaal voor de Big Green Egg zijn gemaakt hebben we in huis. Daardoor kunnen we vrienden altijd iets bijzonders voorschotelen als ze langskomen om samen te eten.”

Net zo enthousiast geworden als Michael? Als je er nog niet helemaal over uit bent of vragen hebt: we helpen je graag! Je mag altijd even mailen naar [email protected], dan mailen of bellen we je terug en geven we persoonlijk advies.