De karakteristieke smaak van de Spaanse Cerdo Iberico varkens

Blog
De karakteristieke smaak van de Spaanse Cerdo Iberico varkens

Zijn jullie ook zo dol op het vlees van het Spaanse Ibericovarken, oftewel cerdo Iberico? Bekende toppers wat smaak betreft zijn bijvoorbeeld de gerijpte hampoten, secreto en de sappige racks. We willen jullie graag kennis laten maken met dit mooie ras! Wat maakt dit vlees nou zo bijzonder? En hoe herken je kwaliteit?

Cerdo Iberico kennen jullie misschien ook wel onder de naam Pata Negra. Vroeger werd deze term veel gebruikt, omdat dit varkensras zwarte pootjes heeft. Pata betekent poot in het Spaans en negra zwart. Tegenwoordig is deze aanduiding in Spanje zelfs verboden en worden de categorieën gebruikt die hieronder worden uitgelegd. In het algemeen kan gezegd worden: hoe meer eikels het varken in zijn leven heeft gegeten, hoe ‘hoger’ het kwaliteitslabel.

Ibérico de cebo
De varkens zijn vaak 50% raszuiver en worden doorgaans op stal gehouden en eten alleen varkensvoer, zoals granen en mais. 

Ibérico de cebo campo
De varkens zijn vaak 50% raszuiver en worden buiten gehouden in de dehesa (een bosachtig weiland) en eten varkensvoer en alles wat voorhanden is in het weiland, zoals kruiden, wortels, noten en deels eikels. 

Ibérico de bellota 
Dit is de beste kwaliteit! De varkens lopen buiten in de dehesa en eten in de laatste maanden van hun leven wel 7 tot 10 kilo eikels per dag! Dit geeft het vlees die kenmerkende nootachtige smaak. Bellota betekent eikel in het Spaans, vandaar deze naam. De varkens kunnen 100% Iberico zijn of een kruising. De dehesa speelt dus een belangrijke rol in het leven van het Ibericovarken. Voor de Iberico de bellota moet ieder varken minimaal een halve hectare land met kurkeiken tot zijn beschikking hebben. Alleen dan kan hij voldoende eikels eten om aan die 7 tot 10 kilo te komen. De dehesas zijn daarom uitgestrekte gebieden, waar de varkens vrij kunnen rondscharrelen en een mooi leven hebben. 

Cerdo Iberico is een ras dat zelfs zonder dit speciale dieet van eikels veel smaak heeft. Het vlees is sappig en mals en dat komt doordat het meer onverzadigde vetten bevat dan andere rassen. Het vlees is mooi gemarmerd en dit zorgt voor veel smaak en aroma, maar voorkomt ook dat het uitdroogt tijdens het bereiden.

Meat Boutique heeft sinds kort ook Iberico de bellota in het assortiment. De kwaliteit en heerlijke nootachtige smaak proef je duidelijk terug!